Gelimiteerd werk

Tegenwoordig wordt haast al het tekenwerk digitaal gemaakt, uitgewerkt of bewerkt. Dat heeft zo zijn voordelen; perfect op maat, mooie kleuren, hoge kwaliteit en drukklaar voor meerdere doeleinden. Maar er zijn ook nadelen. Zo is het minder uniek, want je kunt een illustratie eindeloos reproduceren en kan het gekunsteld overkomen door allerlei technische foefjes.

Daar ben ik zelf echt geen voorstander van. Mijn werk probeer ik zo eenvoudig mogelijk te houden. Dus handmatig getekend, de basis wordt uitgewerkt op papier, inkten en kleuren gaan veelal digitaal. Ook teken ik altijd uit de losse hand, lijnen zijn nooit helemaal kaarsrecht en hebben een lichte bibbering. Dat geeft een imperfect beeld en daarmee realistischer. Echte getekend en niet gemaakt met een hulpmiddel.

IKEA
Digitaal tekenen maakt het werken een stuk sneller, efficiënter en het resultaat beter, maar de eindeloze reproduceerbaarheid stoort me. Die gedachte devalueert het werk. Alsof het een IKEA-plaat is die honderdduizend-miljoen-miljard keer kan worden gedrukt. Iedereen een afbeelding aan de muur!

Gelimiteerd
Nou, liever niet! Momenteel ben ik bezig met nieuwe werk en veel nieuwe ideeën. Deze wil ik ook digitaal uitwerken en laten drukken, maar dan wel heel beperkt. De grens leg ik op maximaal 10 stuks, meer niet. En dan niet zomaar een print, maar een kunstdruk op Hahnemühle Photo Rag papier, ingelijst op groot formaat met een museumlijst, museumpasse-partout en museumglas. Kost wel iets, maar dan is het ook echt helemaal af!

Meer over de illustraties op de platen kun je hier lezen.

Koen.